Diependael - Congres & Meeting Center - Mechelen

Een unieke locatie met meer dan 300 jaar geschiedenis

Diependael is, op enkele muurresten in de omgeving na, het laatste overblijfsel van het oude O.L. Vrouwegasthuis van Mechelen. Dit was na Leuven en Brussel het derde gasthuis van ons land en werd gesticht door de Luikse bisschop Albrecht van Cuyk.

Het perceel grond waarop Diependael staat, vormde in vroeger tijden een plein (vandaar de huidige straatnaam) dat gebruikt werd als publieke 'blijk' of 'bleekweide' voor het linnen, nadat het in de Dijle gespoeld was. De trap die gebruikt werd om tot aan de rivier af te dalen, aan de zijkant van het gebouw, is tot op vandaag bewaard gebleven. Voor het plein een bleekweide werd, was het een begraafplaats voor pestlijders.

Historisch erfgoed

Sinds het einde van de twaalfde eeuw werd het hellend stuk grond tussen de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Dijle gebruikt om het O.L. Vrouwegasthuis uit te bouwen. In het begin van de negentiende eeuw voldeden de veertien gebouwen die samen het gasthuis vormden echter niet meer aan de hygiënische en medische behoeften van die tijd. In afwachting van een nieuw gebouw palmden de zusters naast de rivier een stuk van het openbaar domein in, het 'Plein'. In 1857 verhuisde het gasthuis naar nieuwe gebouwen in de Keizerstraat, waar vandaag nog steeds een deel van het huidige Stedelijke O.L. Vrouweziekenhuis is gevestigd. In 1858 werd het oude gasthuisdomein verkaveld. Daarna werd er zoveel gesloopt van en verbouwd aan het oude gasthuis dat ervan vandaag alleen het gebouw dat nu Diependael heet overblijft.

Etymologie

De naam 'Diependael' is gebaseerd op de vroegere straatnaam van 't Plein, die verwees naar de steil neergaande straat van de O.L Vrouwestraat naar de Dijle.

Van gasthuis tot stapelplaats

Ten tijde van het gasthuis bevatte de vleugel van Diependael die zich langs de straatkant bevindt kleine kamertjes voor meer welstellende zieken. In de vleugel langs de Dijle bevonden zich de grote ziekenzaal en het wagenhuis. Waar nu de keuken is, was destijds het washuis met waterput, en op de plaats waar zich nu het sanitair bevindt, bevond zich het dodenhuisje. Het plafond met gegolfde welfsels van baksteen en stalen balken in de huidige cafetaria is in een latere periode bijgebouwd, toen het gebouw werd gebruikt als stapelplaats. In de periode dat in het gebouw een deel van de brouwerij Lamot was ondergebracht, bevonden zich hier de stallingen van de paarden en recenter een schrijnwerkerij.

Oase van rust in hartje Mechelen

In 1996 werd het gebouw aangekocht door de huidige eigenaar, die het restaureerde en omvormde tot het sfeervolle en polyvalente Congres en Meeting Center dat het nu is.

Onze zalen

Van een receptie met 200 personen tot een besloten vergadering met 5, bij ons kunt u voor elke gelegenheid de juiste zaal of zalen huren.   Meer..

Idyllische locatie

Een sfeervol gerestaureerd historisch gebouw in het centrum van Mechelen, ideaal gelegen tussen Antwerpen en Brussel.   Meer..

Persoonlijke service

Met onze jarenlange ervaring zorgt ons professioneel personeel ervoor dat u zich meteen thuis voelt.   Meer..

Zeer scherpe prijsformules

Wij bieden verschillende voordelige vergaderpaketten aan, maar kunnen uiteraard ook een offerte op maat uitwerken.   Meer..

Uitgebreide catering

Diependael werkt al jarenlang samen met een cateraar van topkwaliteit, waardoor elk evenement ook op culinair vlak tot in de puntjes verzorgd is.   Meer..

De modernste faciliteiten

Wie een vergaderruimte huurt in Diependael, kan ook wat de technische kant betreft op twee oren slapen.   Meer..